hond ogen dicht slaap
Blog

7 signalen dat jouw hond misschien ziek is

Jouw hond kan je niet vertellen wanneer hij of zij ziek is, maar hij kan je zeker hints geven. Jij bent waarschijnlijk de belangrijkste persoon als het om je hond zijn welzijn gaat. Jij bent degene die bepaalt of je naar de dierenarts of dierenapotheek gaat, gebaseerd op het gedrag en symptomen van jouw hond. Hier een aantal tekenen dat jouw hond misschien wel ziek is.

Is the temperatuur afwijkend?

De normale temperatuur voor een hond is tussen de 38 en 39 graden Celsius. Check dus de temperatuur bij enige verdenking van ziekte, en als het afwijkt, neem contact op met de dierenarts. Maar vergeet niet dat er ook een ziekte kan zijn zonder dat het gepaard gaat met een koorts.

Kijk naar het tandvlees

In principe zou bij een gezonde hond het tandvlees roze zijn. Druk je met je duim op het tandvlees, dan zou het eventjes wit moeten worden, om binnen twee seconden weer roze te worden bij het weghalen van jouw duim. Tandvlees dat grauwer lijkt en er lang over duurt om weer roze te lijken kan een teken zijn dat jouw hond ziek is.

Hoe gedraagt de hond zich

Jij kent jouw hond ongetwijfeld het beste. Het kan een teken zijn als de hond zich opmerkelijk abnormaal gedraagt. Misschien is het omdat een eventuele ziekte het hond suf maakt. Maar het is ook niet ondenkbaar dat een hond met neerslachtig gedrag een signaal wil afgeven. Zoek regelmatig naar abnormaal gedrag en zoek de oorzaak.

Hoe is het metabolisme?

Honden die zich niet goed voelen willen vaak niet eten. Soms is het echter de oorzaak van een serieuze vreetkick. Nogmaals, blijf alert op abnormaal gedrag. Ook teveel of te weinig drinken kunnen signalen zijn van aandoeningen. Let bij het urineren op of de hond moeilijkheden ondervindt. Dit kan bijvoorbeeld korte pijnlijke straaltjes zijn. Een urinebuis infectie kan hiervan de oorzaak zijn,

Kotst de hond?

Honden kotsen af en toe nou eenmaal. Het is wel de bedoeling dat je af en toe een blik werpt naar de inhoud van het braaksel. Erg onsmakelijk maar wel belangrijk om de gesteldheid van de hond in de gaten te houden. Let vooral op gevaarlijke voorwerpen, bloed, eventuele pijn bij het braken of zelfs moeite met braken in het algemeen.

Hoe ziet de ontlasting eruit?

Ook hondenpoep kan ons een hoop vertellen over het welzijn van de hond. Diarree kan gevolg zijn van een verkeerde maaltijd, maar ook van een ziekte. Let ook hier op gevaarlijke objecten, bloed en pijn bij het ontlasten.

Hoest de hond?

Als laatste is het belangrijk om op te merken als uw hond hoest. Wanneer dit vaak gebeurt, moet u de bovenstaande problemen checken en contact opnemen met uw dierenarts. Het is over het algemeen aangeraden nauw contact te houden met uw dierenarts wanneer één of meer van deze symptomen zich voor doen.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.