Blog

Hoe start je een vinyl collectie?

Vorig jaar haalde de Nederlandse LP verkoop voor het eerst de CD verkoop in. Dat bewijst maar  dat vinyl niet dood is. Muziek wordt meer en meer digitaal afgespeeld (denk aan streamingskanalen zoals YouTube en Spotify). Maar tegelijkertijd groeit de groep muziek-pursiten, die terug naar authentieke LP records willen. Ze zeggen dat de kwaliteit van LP spelers veel beter is dan het digitale geluid. Veel grote artiesten zijn daarom op zoek naar een digitale sound die een LP evenaart.

Door dergelijke vinyl enthousiastelingen groeit de markt voor LP platen. Velen gaan op zoek naar de beste koopjes in record stores, in kringloopwinkels of besluiten hun platen online te bestellen.  Hoe kun je het beste je eigen vinyl collectie opzetten?

Platenspeler

First things’s first. Zonder een platenspeler heb je niets aan een plaat. Een platenspeler kopen is makkelijker dan je denkt. Dankzij de renaissance in de platenindustrie is ook de platenspeler industrie geëxplodeerd.  Veel grote winkelketens bieden platenspelers aan. Dankzij dit grote aanbod kun je voor minder dan honderd euro al een platenspeler kopen. Maar als je echt voor kwaliteit gaat, ben je iets meer kwijt. Je kunt het beste naar een speciaal zaak gaan. De zogenaamde HIFI wereld. Het beste geluid krijg je door naast een goede platenspeler ook te investeren in degelijke speakers, kabels en equalizers. Dit klinkt ingewikkeld, maar veel speciaalzaken helpen je maar al te graag.

Je platen goed opbergen

Als je eenmaal een serieuze Lp collectie bent gestart, is het ook zaak dat je je lp collectie serieus beschermd. Dat betekent dat je ze niet wegstopt in kisten of kratten, maar er een degelijke kast voor aankoopt. Als je het echt goed wil doen, bescherm je je LP’s ook met speciale lp hoezen. Deze verpakkingszakjes voor LP’s zorgen niet alleen je plaat, maar ook de fraaie hoes waarin deze wordt geleverd. Zorg dat je je LP’s, net als boeken, verticaal organiseert.

Investeer in je naald

Zonder in te veel detail te treden: de naald is het meest cruciale element van je platenspeler. Een goede naald levert het beste geluid. De meeste standaard platenspelers komen met een vrij simpele naald. Het vervangen van de naald van je platenspeler kan dus heel veel kwaliteit toevoegen aan de afgespeelde muziek. Je kunt overwegen een audio expert te benaderen. Maar ook op fora kom je een heel einde. Het makkelijkste is misschien wel hulp te zoeken binnen je vriendengroep. Er is vast wel iemand die zich er al eerder in heeft verdiept en je aardig op weg kan helpen.

Als je een platencollectie wil starten kun je met deze drie tips niet fout gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *