Blog

Wanneer spreken we van boerenkaas?

Lang niet elke boerensoort draagt het kwaliteitslabel boerenkaas. Om dat label te dragen moet er aan hoge kwaliteitseisen voldoen worden. Bij de productie mag alleen gebruikt gemaakt worden van dagverse rauwe melk. De melk mag ook niet bewerkt worden. Pasteurisatie komt er dus niet aan te pas. Pas dan spreken we van boerenkaas. En maar goed ook, want boerenkaas met het kwaliteitskeurmerk garandeert niet alleen de kwaliteit van de kaas. Het geeft je tegelijk maximale zekerheid over de gezondheid van dit soort kaas dat steeds meer over de toonbank gaat.

Afkomstig van rauwe, verse koemelk

Officieel erkende boerenkaas is dus afkomstig van rauwe, dagverse koemelk. Nadat de koe is gemolken wordt er onmiddellijk boerenkaas van gemaakt. De gebruikte melk bij ondergaat daarbij geen enkele bewerking en wordt dus ook niet verhit. De melk bepaalt de smaak en de mate van gezondheid van boerenkaas. Wat de koe dagelijks eet en de bacteriën in de rauwe melk geven de karakteristieke smaak aan boerenkaas. Geen enkele soort boerenkaas smaakt dus hetzelfde. Boerenkaas wordt volledig met de hand gemaakt en dat zorgt voor zijn typische structuur.

Boerenkaas zonder toegevoegde stoffen

Boerenkaas rijpt op een natuurlijke manier, dus zonder toevoeging van allerlei chemische stoffen wat de gezondheid van deze van boerenkaas uit de fabriek naar beneden haalt. De rijping van échte boerenkaas verloopt op houten planken. Ventilatoren zorgen voor de juiste temperatuur.

Kwaliteitskeurmerk Boerenkaas (KB) 

Echte boerenkaas krijgt het Kwaliteitsmerk Boerenkaas (KB). Dat verzekert je niet alleen zijn hoge kwaliteit, maar ook dat het een Nederlands kwaliteitsproduct betreft. Boerenkaas maakt deel uit van de bekende 'Schijf van Vijf' of de voedingsdriehoek. Boerenkaas koop je rechtstreeks bij de boer. Die staat borg voor de kwaliteit en de gezondheid van zijn natuurproduct.

Schapenkaas

Schapenkaas heeft een zachte en tegelijk pittige smaak en is uitstekend geschikt voor personen met een allergie voor koemelk. Net zoals boerenkaas heeft ook schapenkaas een verrassend hoge voedingswaarde en toch is het licht verteerbaar. Schapenkaas is naast een hoge concentratie aan hoogwaardige eiwitten ook rijk aan vitaminen A, B en C, mineralen, en gezonde onverzadigde vetzuren. Die beschermen je tegen overgewicht, aderverkalking, aandoeningen van hart- en bloedvaten, ouderdomsverschijnselen en tegen spijsverteringsproblemen.

Bio- schapenkazen

Kies voor schapenkazen van biologische oorsprong. Die werden niet bewerkt en bevatten geen toegevoegde stoffen zoals geur-, kleur, smaak- en bewaarstoffen maar honderd procent dagverse schapenmelk. De smaak van bio- schapenkaas verandert met de seizoenen. Naarmate schapenkaas rijpt wordt zijn smaak voller en zoeter. Schapenkaas kopen doe je bij de schapenboer, alleen zo geniet je van zijn vele gezondheidsvoordelen.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.